TRANQUIL·LITAT I OLIAIGUA

keep-calm-and-cook-in-minorcankeep-calm-and-eat-in-minorcantranquil-litat-i-oliaigo

Copyrighted.com Registered & Protected  E6SZ-JIM5-KMA3-2MOF

PROSPECTE: INFORMACIÓ PER A L’USUARI

KEEP CALM AND EAT/COOK IN MINORCAN (Tranquil·litat i oliaigo en menorquí)

(els mil·lígrams desitjats)

Llegeixi tot el prospecte detingudament abans de començar a prendre aquests aliments.

-Conservi aquest prospecte. Podria haver-lo de tornar a llegir.

-Si té algun dubte, consulti al seu cuiner o metge.

-Aquest aliment se li ha receptat a vostè personalment però el pot recomanar a altres persones encara que no tinguin els mateixos símptomes ni sigui menorquí, ja que no pot perjudicar-lo.

1.Què és TRANQUIL·LITAT I OLIAIGO i per a què s’utilitza

TRANQUILITAT I OLIAIGO és una dita menorquina que defineix de forma sintètica però natural el way of life de l’illa. La seva composició és KEEP CALM AND COOK IN MINORCAN, on l’oliaigo compleix el valor simbòlic de representar la cuina menorquina amb productes de temporada, predomini de les verdures i l’oli d’oliva. Diversos estudis científics (UAB, CEG) han demostrat que la longevitat i bona qualitat de vida dels menorquins es basa en tres pilars: bona alimentació, exercici físic regular i manca d’estres. Cal consultar a Hipòcrates per recordar “que l’aliment sigui la teva medicina”, en la salut i la malaltia, en la prevenció de qualsevol dolor o en la seva mitigació.

2. ABANS DE PRENDRE TRANQUIL·LITAT I OLIAGO

No faci una DIETA MENORQUINA si és al·lèrgic a la tranquil·litat o hipersensible als productes de proximitat

Ús d’altres aliments: pensi que a Menorca sempre s’han assimilat les bones idees foranes de totes les cultures visitants amb moderació, conformant un dels millors exponents de la dieta mediterrània, amb les seves virtuts contrastades.

Amb altres aliments i begudes: tingui present que el consum de vi sempre ha estat moderat a l’illa, així com el gin i altres licors autòctons, inicialment d’ús medicinal, sempre s’han restringit a un ús festiu i esporàdic.

Conducció i ús de màquines: tingui en compte que els menorquins han après a ser comprensius amb els usuaris de cotxes de lloguer des de temps talaiòtics. Tot i això, si pren TRANQUIL·LITAT I OLIAGO no esmenti paraules tabú com rotonda, pomada o gin amb llimonada, Maó o Ciutadella, formatjada o flaó, a risc de caure en discussions bizantines arrelades en l’ancestral dualitat menorquina.

3.INFORMACIÓ IMPORTANT SOBRE ALGUNS COMPONENTS DE LA DIETA MENORQUINA

Alguns dels ingredients de la dieta poden sorprendre (ortigues de la mar, arròs de la terra, tàperes, espàrrecs, esclata-sangs, tords, guixons, gató, colissos, ceba porrera, gínjols, trunyelles i un llarg etcètera) però tots acompleixen la seva funció dietètica en la formula magistral resultant. El predomini de les verdures, d’una qualitat excepcional i sempre respectant el punt òptim de recol·lecció, combinat amb tots els productes de la mar (peixos i mariscs) que envolta l’illa (amb especial predilecció per aquells de preu assequible) combinen amb les carns, especialment de be, però sense oblidar el porc o la vaca menorquina, amb un resultat sorprenentment equilibrat. La trilogia mediterrània (blat, vinya i olivera) és present a Menorca, així com una altra trilogia basada en l’ús de les grasses culinàries més adients en cada cas: oli d’oliva menorquí, sèu o mantega, amb la seva singular versió “de la terra”.

4.COM PRENDRE (o COMPRENDRE) LA DIETA MENORQUINA

És imprescindible respectar els seus horaris, nomenclatures, coccions i dosis, adaptat tot al nivell d’exercici físic de cadascú. El berenar, el dinar, la bereneta i el sopar són les quatre preses bàsiques de l’aliment, Tanmateix, la capacitat d’adaptació al medi (una de les definicions mèdiques d’intel·ligència) permet variacions en funció de l’activitat i el cicle natural. Són permeses algunes llicències en cas de festes, anar a romandre o en dates assenyalades per tal d’acumular reserves calorífiques o proteiques.

5.POSSIBLES EFECTES ADVERSOS

Gairebé no s’han descrit efectes adversos a l’administració de LA DIETA MENORQUINA, tret dels causats per errors en la composició, pel fet d’emprar productes forans, com la fava diferent de la varietat autòctona Vicia Fava var.Mahon, el contingut de vicina de les quals provocava anèmia hemolítica en els menorquins amb el dèficit endèmic de G6PD. També s’han descrit problemes per la nul·la acció anticancerígena dels licopens del tomàtic importat a causa de no estar madurat al sol. Altres al·lèrgies i efectes nocius del peix, eren deguts a l’excés de conservants (metabisulfit de sodi) per permetre el seu transport aeri, d’altra banda car i ruïnós.

6.INFORMACIÓ ADDICIONAL

Aquest prospecte ha estat aprovat pel Centre d’Estudis Gastronòmics Menorca l’Abril del 2015.

Consell suplementari: no segueixi cap consell, i menys dietètic o insular.

La informació detallada i actualitzada d’aquest medicament està disponible a la pàgina web de www.cegmenorca.org (també es pot llegir en anglès, francès i espanyol)

Pep Pelfort

Copyrighted.com Registered & Protected  E6SZ-JIM5-KMA3-2MOF

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s