GASTRONÒSTIC GENER 4: ELS MILLORS PRODUCTES DE #MENORCA DE LA SETMANA N.4

GASTRONÒSTIC. Recomanacions setmanals dels productes que ens ofereix l’illa amb un toc històric i culinari. GENER Setmana 4

PRIMER PREMI: Els millors espinacs del món

SEGON PREMI: Els tomàtics secs que no es deixen fotografiar

ELS MILLORS ESPINACS DEL MÓN

IMG_20151122_235928

Per tots resulta inevitable associar aquest producte als dibuixos animats de Popeye que, com diu la cantarella, era mariner i obtenia la seva força, com si d’una poció màgica es tractés, d’ingerir espinacs. El més curiós és que la gènesi de la sèrie i el prestigi de l’herba prové d’un error d’impremta en la publicació de les anàlisis de contingut en ferro que no fou rectificat fins l’any 1981 pel British Medical Journal, un petit efecte papallona. Els primers analistes van transcriure el seu contingut fèrric amb una posició de la coma equivocada, amb deu vegades més per quilo. L’herba que consumia el primer superheroi animat (els mites grecorromans i l’Astèrix a part) no era originalment l’Spinacia oleracea, si no un altre producte possiblement relacionat pel seu dibuixant Segar amb alguna droga estimulant. Tanmateix, les recomanacions de la productora, assessorada per les directrius nutricionals de l’administració americana per tal de fomentar l’ús d’una verdura amb tant contingut de ferro i fer front a l’anèmia, van introduir-hi els espinacs, tot provocant un augment del seu consum fins al punt que, a Crystal City, lloc més important de producció d’Amèrica, li va dedicar una estàtua a l’heroi Pop-eye (nom que en traducció literal té altres connotacions). Una llegenda urbana basada en un error decimal que ha perviscut fins ara i no eximeix a l’herba, originària de Pèrsia i introduïda pels àrabs, de tenir moltes altres virtuts:  àcid fòlic, vitamina A i calci entre d’altres.

Quant als millors del món, per alguna raó que desconec, possiblement relacionada amb l’aigua, el clima o la terra, o la selecció de varietat millor adaptada, puc afirmar com a expert catador d’espinacs, que són els de Menorca, de diferents productors ecològics. Els podeu menjar crus, saltejats en oli o mantega, en un recomanable puré amb formatge de Maó vell que hi marida a la perfecció o pels usos tradicionals en panades, rubiols o espinagada. Per una fantàstica i clàssica combinació, us recomano la recepta de Coca d’espinacs amb pinxes que trobareu al bloc Simfonia al meu rebost. També fa una excel·lent combinació amb peixos com el lluç o l’espet, que passa a anomenar-se “a la florentina” per l’origen del plat i de gran influència a l’illa des d’antic per relacions comercials degudes a la llana de les ovelles menorquines.   

ELS TOMÀTICS SECS QUE NO ES DEIXEN FOTOGRAFIAR

IMG_20160124_124357
Prohibits als capellans

Un altre brillant producte que solem associar al sol de la Provença o la Toscana, aconsegueix l’excel·lència a Menorca. Tot i que els podeu elaborar vosaltres mateixos seguint les indicacions d’un bloc de referència en quant a receptes menorquines a Tiberis a casa, els podeu comprar si no teniu temps en diferents punts, però un d’ells destaca per damunt de tots: es tracta de la botiga de queviures més bonica de Menorca, on està prohibit fer fotografies i l’entrada als capellans. Amb tantes divertides prohibicions  em fa basarda fins i tot citar-la, però està situada a Maó al costat de l’Arc de Sant Roc. Si teniu el temps que heu estalviat en assecar els tomàtics, gaudireu també d’una interessant conversa, així com consells d’ús, tant per la gran varietat d’espècies de qualitat com pel nombre parell o imparell de les boles de camamil·la necessàries.

I en setmanes vinents,  L’AMOR DELS TRES CÍTRICS les porquejades per passar l’hivern (si existeix), la ceba porrera o de grell que no es calça, l’aladroc pescat en mesos sense erre convertit mig any després en anxova amb sal de Menorca, l’all de Menorca confitat amb oli de l’illa,  i una curiosa xucrut amb recepta antiga de Ferreries, a part de les sorpreses habituals dels Mercats, on cada pagès té el seu calendari (a pesar del canvi climàtic).

Nota: La majoria de productes citats, els podeu trobar al web AGROXERXA o dedicant el temps o reflexió necessària que requereix l’alimentació, la salut i el plaer.
Llicència de Creative Commons
ELS MILLORS PRODUCTES DE #MENORCA DE LA SETMANA de Pep Pelfort està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons
Creat a partir d’una obra disponible a www.cegmenorca.org

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s