ELS 30 MILLORS RESTAURANTS DE MENORCA SEGONS ELS CLIENTS

La democràcia ha arribat per quedar-se a la crítica gastronòmica, fruit de la llibertat d’opinió que permet el núvol. Actualment, els criteris de selecció d’un restaurant, ja no es basen en l’opinió de quatre guies, si no que els usuaris escullen en xarxa, amb un treball interactiu que forma part de la mateixa experiència de l’àpat. Per aquest motiu, ara que s’entreguen els Premis Gastronòmics de Menorca 2017 segons la crítica, atorgats per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears, presentem un estudi de quin seria el resultat en l’àmbit dels restaurants si això depengués de l’opinió del client.

La metodologia es basa en l’algoritme de Gastroranking, públic en aquest enllaç Where to eat, capaç d’analitzar les dades de 27 webs diferents, eliminant les opinions sospitoses, ja sigui per pertànyer a un usuari que només en té una i probablement és amic de la casa convidat efusivament a puntuar, com per provenir de portals que només recomanen els establiments que paguen o conviden, amb tendència a referenciar l’opinió dels experts només quan hi van els experts, o bé, per altres filtres de dades creuades, descarten els haters que han acabat desprestigiant definitivament Tripadvisor (tanmateix, inclòs en el càlcul).

Webs Gastrorànking
WEBS ANALITZADES PER GASTRORÀNKING

La mitjana de totes les dades s’estructura en 4 apartats: PREU, AMBIENT, SERVEI i CUINA, que donen una nota final. Inclou tots els idiomes (es valora tant el client rus, el francès com el menorquí). De l’antiga importància que es donava a la relació qualitat/preu, hem passat a afinar molt més, tenint en compte que els estudis recents demostren que el menjar en sí és el quart motiu pel qual s’escull un establiment, centrat ara més en l’experiència, motiu pel qual es torna a parlar ara (ja tocava) de la importància del servei de sala, la seva empatia i intel·ligència emocional, o del fet inqüestionable que un somriure roman més en el record que la textura de la xantana.

No compartim el veredicte popular (ens passa sovint), però cal tenir en compte que aquest resultat és el que guiarà als futurs clients, veritables jutges democràtics (curiós oxímoron) i motiu d’existència de les cases de menjars. Possiblement, els usuaris només veuran al seu mòbil els cinc primers classificats del municipi on es trobin, segons el portal de referència que escullin, revisant l’opinió dels qui consideren iguals, l’autèntic boca-orella del segle XXI, tret d’una minoria foodie à la page , que farà cas dels seus crítics de referència.

El resultat a Menorca a data 1 de Març de 2018 és aquest:

30Gastroranking Menorca
Els 30 millors Restaurants de Menorca segons els clients

La primera reflexió, veient les puntuacions, és que no tenim cap local a nivell d’excel·lència (un 9), del miler de restaurant menorquins analitzats (136 mil a tot l’estat), amb l’agreujant que les puntuacions notables depenen en gran mesura de “l’ambient”, és a dir, bones vistes en molts casos. Si només valorem el binomi Cuina+Servei, els resultats són demolidors. I si, posats a ser autocrítics, analitzem un altre algoritme propi, de criteris qualitatius, basats en el recompte automàtic de paraules claus dels comentaris, ens trobarem amb “car”, “pretensiós”, “antipàtic” com a líders del mapa lingüístic. Dins la franja positiva, apareix aquest any amb força, especialment en francès i anglès, el tagproducte de Menorca

Cal tenir en compte, pels restaurants en concret, que ens trobem amb un tipus de biaix molt evident: els resultats són acumulatius, és a dir, reflecteixen lentament els freqüents canvis de direcció que poden millorar o empitjorar resultats.

Les matemàtiques són cruels a vegades i sap molt greu que la riquesa gastronòmica menorquina no estigui ben valorada pels usuaris, ja sigui per una certa autocomplaença, tal vegada hereva de temps de vaques grasses o per manca de suficient personal qualificat (els mitjans invertits a l’escola són claus), quan actualment, l’únic futur és l’excel·lència.

Recomanem l’ús de Gastrorànking pel seu meta-anàlisi molt superior als portals habituals per a la vostra selecció dels restaurants, o per valorar la vostra presència global i ponderada a xarxes ,si sou professionals, emperò amb alguns errors toponímics, no tant greus com el “Calas Fuentes” de Conde Nast TRAVELER. Tanmateix, si voleu escoltar opinions expertes a més de les populars, lluny de la crítica esponsoritzada, nobles, cultes, desvetllades i felices de gaudir del menjar menorquí, us recomanem tres escriptors, precisament membres d’ AEPGIB que escriuen amb llibertat, bon criteri i honestedat:

Bep Allès a Foodies on Menorca, El Iris o Ara Balears, Matoses al seu Cuaderno Matoses amb l’imprescindible “Los mejores Restaurantes de Menorca” i, en paper, a la seva Guia “Menorca, 100 Mejores Restaurantes 2017-2018”; Andoni Sarriegui als posts d’Ajonegro entre d’altres espais de divulgació amb freqüents referències a Menorca.

Repetirem l’anàlisi quan s’acabi la temporada, amb l’esperança de millorar resultats. Si voleu col·laborar, voteu positivament en algun dels 27 portals analitzats, contribuint al frau d’estil tripadvisoric o, millor, i més honest, treballeu per una feina gastronòmica de qualitat en el vostre àmbit (directa o indirectament, tots hi tenim influència), tasca dura per molts motius, que cerqui l’excel·lència per Menorca.

Berasategui Gastroranking
A la recerca del 10, on tendeixen a convergir crítica i votació popular

Centre d’Estudis Gastronòmics Menorca
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s