GENEALOGIA DE LA “MAHONNAISE”: RELAT A TUITS. Temporada 1

1/30. Tal dia com avui, en un Lloc del camp de #Menorca, el 22 d’Abril de 1756, al tercer dia de desembarcar, el maréchal #Richelieu es va enamorar d’una salsa. Obrim fil d’oli per continuar demà #foodhistory #relatatuits

IMG_20190511_102521

2/30. No només de la salsa s’enamorà: la #cuineramenorquina també captivà #Richelieu Camilo José Cela ho explicava ben informat. Sabrem qui era aquesta dona infidel que va vestir la mateixa tela mussolina que Madame de Pompadour? Seguim fil d’oli demà #foodhistory #relatatuits

IMG_20190511_102528

3/30. De França arribaven moltes cartes d’enamorat com la que explica Cela, adreçades al Pont des Castell, “vora les monges”. Curiosament, segueixen al mateix lloc, perquè ara és la Biblioteca i Arxiu Històric. Seguim fil d’oli demà#foodhistory #relatatuits

IMG_20190511_102538

4/30. El ganivet de la #cuineramenorquina, la sang del marit i l’antic Teatre (a l’actual c/de sa Comèdia, imatge de 1760) surten a la història de la #mahonnaise segons notícies (spoiler: l’ofès no va morir fins més tard, amb un testament conflictiu) #foodhistory #relatatuits

5/30. Explicaria #Richelieu perquè la #cuineramenorquina vestia la mateixa tela mussolina que #MariaAntonieta a la imatge, només present a la Cort francesa al 1756? A  la fantàstica dot de la filla n’hi havia una bona mostra #mahonnaise #salsamaonesa #foodhistory #relatatuits.

IMG_20190511_102556

6/30. Mentre Madame de Pompadour va ser la primera en oferir un banquet amb salsa i roba  “à la mahonnaise”  #Richelieu parlava a les memòries amb nostàlgia i emoció de les dones “brunes piquantes” menorquines  #foodhistory #relatatuits

IMG_20190511_102602

7/30. Escriu #Richelieu que en arribar a la cort, el rei només li va preguntar per les figues de #Menorca i la seva fama. Amb quin #oliagua les va maridar? Li van agradar tant com la salsa “à la #mahonnaise “?  #foodhistory #relatatuits.

IMG_20190511_102607

8/30. Pocs anys després, els misteriosos germans Mahon, es van fer rics a París venent una pomada per tractar la tinya, el cabell i les malaties venèries, com es feia d’antic a #Menorca amb #mahonnaise (Ponència Societat Catalana d’Història de la Medicina la-pomada-dels-germans-mahon ) #foodhistory #relatatuits

Pomada Germans Mahon

9/30. L’ús de maonesa pel cabell torna a ser tendència, com també recomanava la nutricionista de @karguinano , dels pocs que sempre diu  #salsamahonesa Ho vam comprovar en una perruqueria per @ib3 https://goo.gl/h9aICJ #foodhistory #relatatuits

IMG_20190511_102617

10/30. L’afegit francès de mostassa, tal com fa la Mariona d’@islados avui per la seva festa d’aniversari (per molts anys), és cosa de #Câreme (cuiner de reis i rei dels cuiners) al segle XIX: ajuda a emulsionar i dissimula la qualitat de l’oli no fet a #Menorca #foodhistory #relatatuits

IMG_20190511_102621

11/30. Després de #Câreme i de la publicació de #mayonnaise de pollastre en alemany, el nom original #mahonnaise tenia la guerra perduda, fins i tot en euskera, com en aquesta joia de 1864, del llibre ben estudiat per @biscayene “Escualdun cocinera” #foodhistory #relatatuits

IMG_20190511_102626

12/30.#Câreme necessitava mostassa per l’emulsió: no tenia #olidemenorca. Quina varietat escolliria la #cuineramenorquina per la #mahonnaise de #Richelieu i on es cultivava en quantitat a #Menorca l’any 1756? Olivó, Arbequina, Picual, Cornicabra, Assemblage? #foodhistory #relatatuits El fil de tuits i oli comença a lligar

IMG_20190511_102631

13/30. Per saber on es va lligar (la #maonesa), ens cal recuperar les fonts originals de l’època i les descripcions de #Menorca On era el Lloc de la #cuineramenorquina  el dia 22 d’Abril de 1756 que cita M. de Veiran? #foodhistory #relatatuits  El fil de tuits i oli comença a lligar

IMG_20190511_102636

14/30. Millor llegir directament la carta del protagonista #Richelieu tal dia com avui 5 de Maig, fa 263 anys, detallant tots els seus moviments a #Menorca des del 18 d’Abril #foodhistory #relatuits

IMG_20190511_102640

15/30. Lafuente ja va contar l’anècdota tergiversada el 1914 a Revista de Menorca,copiada de la deformada el 1880 a “Le voleur illustré”, una mena d’@esdiarimenorca de París amb redactors de nivell com Balzac o Soulié. Avui a mig #relatatuits contem l’original de 1756 a @IB3radio

IMG_20190511_102646

16/30. També tenim constància del primer lloc exacte on es va servir #mahonnaise a França, elaborada pel cuiner de #Richelieu que n’havia après a #Menorca i es deia Mairet #foodhistory #relatatuits @menuhistory

IMG_20190511_102650

17/30. La #cuineramenorquina també va aprendre coses, no només de cuina, de Mairet i Richelieu: l’afició per les tomàtigues i les cames-seques del provençal o a canviar el nom del grevi per culís #foodhistory #relatatuits

IMG_20190511_102654

18/30 En rigor, la recepta que va fer la #cuineramenorquina per #Richelieu , fou pollastre amb salsa d’ou. I la que va fer ric un alemany de nom @Hellmann’s primer com a #sandwich de #mahonnaise després envasada com #mayonnaise amb “y”  #foodhistory #relatatuits #Menorca #CEGLab

IMG_20190511_102700

19/30 Si voleu un culpable per la “y” de #mahonnaise és aquest editor Chez Barba, el primer que publica el 1806 el pollastre de la #cuineramenorquina, amb moltes reedicions. Però és comprensible, l’autor-cuiner Viard, el Salieri del Mozart #Carême , tenia molt mala lletra #foodhistory #relatatuits

IMG_20190511_102707

20/30 Però el cuiner de #Richelieu era Mairet o Maillet? Perquè aquest darrer publicà anys més tard un llibre ple de receptes copiades de la #cuineramenorquina, inclosa la #mayonesa amb l’error tipogràfic i uns cubellets sense cap dubte de procedència #Menorca #foodhistory #relatatuits

IMG_20190511_102713

21/30 #Flashback al 22/4/1756: la ruta per #Menorca de #Richelieu (per Ciutadella, visita a Fornells, Mercadal, camp de Leor i cap a Fort Philippe vora Port-Mahon) Lligant fil de tuits i oli per descobrir a la #cuineramenorquina i  #elsecretdelamaonesa #mayonnaisesecret

IMG_20190509_105848

22/30. Seguint #Richelieu i la seva #mahonnaise, perquè els francesos van fundar @ajsantlluis, a Sant Lluís i no en cap altre Lloc de #Menorca? La cal·ligrafia del seu plànol original ens servirà #foodhistory #relatatuits Lligant el fil de tuits i oli per descobrir a la #cuineramenorquina i  #elsecretdelamaonesa #mayonnaisesecret

IMG_20181214_121931

23/30 En #relatatuits anteriors: Cartes des de #Menorca #Richelieu & #cuineramenorquina “et au cas où je pourrais vous oublier, Madame, cette sauce amoureuse avec laquelle vous avez tant de fois rendu mon palais heureux, me fera me souvenir de vous, et à partir de ce moment je vous dis que, dans l’impossibilité de lui donner votre nom, je l’appellerai #mahonnaise” #foodhistory  #elsecretdelamaonesa

IMG_20190514_082631

24/30. Tot explicant el #relatatuits a @IB3 per @NuraIB3 Arqueologia Gastronòmica, el fantàstic mapa que decora l’estudi, localitza gràcies a un detall el #foodhistory de la cuinera #mahonnaise i #Richelieu a #Menorca Nova pista per trobar el Nom de la #cuineramenorquina

IMG_20190429_125723

25/30. En el#relatatuits ens falta un espia i el tenim: el Dr. Caules, company de Facultat a Montpeller de l’amanuense de la recepta mèdica de #mahonnaise  (Unguentum Digestivum, 1719), Fortunat Figuerola, de Torelló. Francis Cauly, pels anglesos, enviava cartes amb el detall de posició de les tropes. Ara, són a @bibliomenorca, “vora les monges”, altre cop, d’on sortien i arribaven a #Menorca

IMG_20190516_085725

26/30. El parentiu del Dr. Caules amb la #cuineramenorquina i també amb l’amanuense de la recepta més antiga a #Menorca de la #mahonnaise com a salsa (“de peix crua”) es troba a partir d’aquesta carta posterior i els “durillos” que rep #relatatuits #foodhistory

IMG_20181220_125808

27/30. L’espia és el preu per inaugurar una casa el 17/6/1761, al mateix lloc derruït pels borbònics el 1707, o va ser l’amor per la #mahonnaise? Als banquets descrits hi ha la clau. Com Spin-off del #relatatuits, un artista, Pasqual Calbó i la subhasta de la seva casa i béns a Pont des Castell #elsecretdelamaonesa

IMG_20190518_081508

28/30. Esperonat per preguntes de @JCCapel a l’entrevista GASTRONOTAS acabo trobant a #Menorca una #mahonnaise com a salsa d’abans de #Richelieu, “bona per peix sech y ab such” sense el nom de la seva amant encara #cuineramenorquina #relatatuits #mayonnaise? #CEGLab

IMG_20190519_094138

29/30. Tal dia com avui de l’any 1756, #Richelieu portava 1 mes i 2 dies a #Menorca, 29 captiu d’amor per la #mahonnaise (la salsa i la senyora) que havia conegut en un Lloc del camp fent pausa per atacar Fort Philippe. I qui era ella? #foodhistory #relatatuits

Richelieu

30/30. Arribem al darrer capítol de la 1era temporada del #relatatuits fent un #GOT Si els 280 caràcters ho permeten, desvetllarem el nom i la genealogia de la #cuineramenorquina que fa 263 anys va enamorar #Richelieu amb la salsa #mahonnaise mayonnaise a #Menorca: el seu nom era

Genealogia Cuinera Menorquina

Fil de tuits i oli per lligar una salsa. (Publicat del 22/4/2019 al 21/5/2019)

Pep Pelfort. Centre d’Estudis Gastronòmics Menorca.

Copyright

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s