A l’igual que el vicealmirall John Baker al segle XVIII es preocupava molt per la dieta dels soldats hostatjats al seu pioner hospital, aprovada pel cap de cirurgia, la Fundació Hospital de l’Illa del Rei té molta cura del berenar que ofereix als visitants actuals. Està en mans de na Marga i les seves ajudants, que fan autèntiques meravelles amb el producte local emprant la saviesa culinària del receptari menorquí: les coques, púdings i aubergínies plenes són de premi. Però com molt bé sabien els metges anglesos, la cuina no és tan lluny de la farmàcia, ara separades per un jardí de plantes medicinals que podrien ser, la majoria, culinàries. Així, Cleghorn era conscient que “res ha fet tan bé als soldats com les verdures de Maó”, una de les raons per les quals guarien més ràpid a l’illa de l’escorbut. També reconeixia que havia après molts remeis dels menorquins com ells deurien aprendre moltes coses del seu rigor científic. De fet, la tendència neohipocràtica de recuperar l’aliment com a medicina del segle XVIII, té a Menorca un eix cabdal per diferents raons, les successives dominacions, l’hospital o l’interès per descobrir-hi remeis dels metges de Montpeller. En ple segle XXI, tornem a recuperar aquest concepte, perdut per una indústria alimentària que no es preocupava de la salut i una indústria farmacèutica que no ho feia de l’alimentació i Menorca, per història i know-how, hi té molt a dir. Coincideixen aquest dies les VIII Jornades d’Etnobotànica a Ciutadella amb les VIII Jornades Farmacèutiques de l’Illa del Rei, enguany dedicades a l’alimentació i, molt especialment a la dieta menorquina que també formarà part de l’àpat. Paral·lelament, està en marxa un procés de recollida d’aquest llegat menorquí en forma del concurs “Receptes de la Biosfera”, aquella manera de cuinar i produir aliments que ha permès que Menorca sigui com és i, en el qual, us animo a participar per deixar la saviesa ben inventariada com a Patrimoni Immaterial per a generacions futures.

SAMSUNG

Cuina o Farmàcia de l’Illa del Rei

La cuina de l’Illa del Rei té el valor d’entendre la cultura, i per tant la salut, a través del menjar, en un marc simbòlic únic per la història de la medicina i de Menoca. A les Jornades hi pot assistir tothom, pagant només 30€, el mateix al canvi actual que els anglesos van tardar 64 anys en pagar a les descendents del propietari de l’Illa del Rei, Gabriel Xerès, llinatge que apareix en un antic bòtil de vi amb reputació gastronòmica i mèdica a la Farmàcia restaurada, fins i tot en la seva versió d’efectes viagra amb iohimbina: el Jerez. El Governador anglès es va confondre i no volia pagar 256 lliures de l’època per un Sherry (vi de Jerez)?.

Foto2

Licors medicinals Illa del Rei

Foto3

Pep Pelfort 

Copyrighted.com Registered & Protected  FC8V-IV5D-TBF6-7P2G

Centre d’Estudis Gastronòmics Menorca

Anuncis